Casa memoriala George Toparceanu

Casa memoriala George Toparceanu

Adresa: Str. Ralet, nr.7, judetul Iasi
Program : Marti-Duminica 10-17, Luni liber
Obiecte personale si manuscrise purtand semnatura lui George Toparceanu

"Inteligent ca putini oameni ai condeiului si manuscrisului, Toparceanu din nobila si discreta tinuta nu si-a impartasit sensibilitatea decat filtrata si batind intr-o nuanta vasta si a dat amaraciunii si deziluziei, ironie si sarcasm"

Acestea sunt cuvintele care ne intampina la intrarea in casuta modesta, cu numai doua camere in care a locuit George Toparceanu. Cuvintele de un puternic impact emotional si care sunt scrise din inima si cu sinceritate ii apartin scriitorului Tudor Arghezi.
Chemat la Iasi de Garabet Ibraileanu la inceputul lunii octombrie 1911, ca subredactor al revistei Viata romaneasca, Toparceanu va ramane la Iasi pana la sfarsitul vietii  si atras fiind de mirajul orasului de pe cele sapte coline.
" Mi-a placut de la inceput Iasul, cu gradinile lui inflorite, cu gardurile lui darapanate (...) caci oricite straturi de glod s-ar depune acolo, tot nu vor putea sa astupe vreodata urma pasilor lui Eminescu, urma ciubotelor de iuft ale diaconului Creanga, urmele atitor oameni iubiti de altadata, ... cum sa nu-mi placa? " (George Toparceanu)
Intre anii 1932-1937, pana in ziua de 7 mai cand a si murit, poetul a locuit in modesta casuta din strada Ralet, la numarul 7. Astazi modesta casuta alba a devenit Casa Memoriala George Toparceanu.
Casuta alba, misterioasa, a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea si a apartinut poetului Demonstene Botez. Acesta , bun prieten cu George Toparceanu, il va lasa sa stea aici pe o perioada nedeterminata.
In casuta din strada Ralet a fost instalat sediul revistei Insemnari literare, la 8 ianuarie 1919. Din redactia revistei faceau parte o mana de oameni de o mare cultura dar si buni prieteni intre ei : Mihail Sadoveanu, Garabet Ibraileanu, George Toparceanu si Demonstene Botez.
Casuta a fost martora framantarilor literare dar si a discutiilor dintre George si prietenii sai apropiati.
Expozitia cuprinde obiecte de scris, manuscrise, carti cu dedicatie, fotografii, colectii de reviste. Dintre obiectele personale se pastreaza un sfinx si o piramida in miniatura, un sfesnic, un barometru, discuri de patefon, aparate de fotografiat si negative pe sticla realizate de poet.